top of page

Thuiskomen met mindfulness, affirmaties, mudra's en visualisaties

Bijgewerkt op: 29 apr.


Yoga retraite weekend Nederland. Dru yoga voor flow en verdieping. Voor iedereen toegankelijk
Mindfulness, affirmaties, visualisaties, mudra's... Tools die je in contact brengen met je Zelf

Hoezo thuiskomen?

Thuis is meer dan alleen fysiek ergens zijn; het is contact hebben met je Zelf. Thuiskomen bij jezelf gaat over bewust worden van jezelf, in het nu. Weg van het verhaal. Thuiskomen kan je nemen als een proces, om te komen tot een gevoel van innerlijke rust of innerlijke vrede.
In de wereld van Dru yoga omvat thuiskomen het herstellen van harmonie tussen lichaam en geest. Het gaat over kunnen en durven voelen en daar zó mee in vrede zijn dat je in balans bent, waar dan ook. Daarvan wordt ook wel gezegd dat je dan in contact bent met je Zelf; met je Ziel. Daar is de vrede en sereniteit te vinden die je ware thuis vertegenwoordigt. 


Tools daarvoor zijn bijvoorbeeld visualisatie, affirmatie, mudra's en mindfulness. Deze technieken worden in dit artikel kort toegelicht omdat ze vaak onderdeel uitmaken van een Dru yoga sessie. Meer kennis daarvan vergroot de betrokkenheid om de reis naar binnen te maken, naar de diepste kern van je wezen.


Mindfulness

Bij de beoefening van Dru yoga en de stiltewandeling in dit weekend, hanteren we een mindfulle benadering: observeren zonder oordeel.

Mindfulness wordt gedefinieerd als ‘het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen’ – een vermogen dat men ontwikkelt met behulp van meditatie of andere oefeningen.


Door gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de fysieke omgeving op te merken en te accepteren, kan je leren om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van eraan vast te houden. In dat geval ben je uit de slachtofferrol gestapt, het wordt minder persoonlijk en dan kan je er ook makkelijker afstand van nemen.

Mindfulness helpt in het herkennen van automatische, soms niet helpende patronen en overtuigingen. Meer bewustwording kan leiden tot meer keuzevrijheid en om te leren reageren op een volwassen gezonde manier.

Mindfulness is een training. Hoe vaker je het oefent hoe beter het je afgaat hoe groter het effect.

  • Geïnspireerd op Wikipedia.


Affirmaties

Affirmaties zijn positief geformuleerde zinnen in de tegenwoordige tijd, die door herhaling een groot effect hebben op je gedachten, gevoel en handelen. Dru yoga sessies worden soms met affirmaties ondersteund om het bedoelde effect van de beweging en de intentie daarvan te ondersteunen.


De aanname is dat de kwantiteit en kwaliteit van je gedachten ontstaan zijn door ervaringen. Als je je realiseert dat je de regisseur bent van je leven, dan is oefenen met affirmeren een weg om te oefenen met je gedachten beïnvloeden. Je oefent je om te kiezen aan welke gedachten je aandacht geeft en laat daarmee gedachten vóór je werken. Sluit vriendschap met je hersenen en bedenk wat je graag wil. Formuleer dat in de tegenwoordige tijd alsof het al zo is en herhaal dat vaak. Toewijding is nodig en positiviteit is hartverwarmend. Stel je ervoor open en laat je verrassen. 

  • Voor mij is Edith Hagenaar de koningin van Affimeren in Nederland. Haar website affirmatie geeft uitgebreide toelichting, inspiratie en gratis aanbod. 


Mudra's

Een mudra is een bepaalde houding van het lichaam of delen ervan. Een 'hasta mudra' is een houding van een of beide handen en betekent gebaar of zegel. Mudra’s worden gezien als de brug tussen de kosmische, universele energie en de energiestromen in het lichaam. Bijvoorbeeld kunnen organen geactiveerd worden doordat je bepaalde vingers tegen elkaar aanhoudt. Of het kan ook je bewustzijn en concentratie versterken of je levenshouding en emoties beïnvloeden.

  • Bron: yoga international.


Bij de beoefening van Dru yoga worden mudra's gebruikt zoals de Anjali mudra van verbinding, Brahma mudra van creatie, de Prana mudra om energie te richten/vitaliteit te verhogen en de Pralamba mudra voor vrijheid en geluk. Meer lezen? Op onze website vind je nog een artikel: 'mudra's en Dru yoga' waar de Prana mudra verder wordt uitgelicht.


Visualisatie

'Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden'.

Deze uitspraak wil zeggen dat meerdere en vaak complexe ideeën kunnen worden uitgelegd aan de hand van één enkel beeld die de boodschap of de essentie ervan effectiever overbrengt dan alleen een verbale beschrijving (zie bijgaande foto).


tools voor thuiskomen bij jezelf. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Visualisatie. Visualiseren.
Dit beeld is een visualisatie van het proces om in contact te komen met je kern; de wijsheid van je hart.

Binnen Dru yoga passen we visualisaties toe om een bepaald doel te bereiken. Zo kan je het zonlicht door je heen voelen stromen als je je met hart en ziel verbindt met dat plaatje. Zet alle zintuigen 'aan' en het voelt als werkelijkheid. Dit helpt bij het vergroten van flexibiliteit, het bekrachtigen van lichaam en geest en je goed voelen.

In het geval er fysieke klachten zijn en je daardoor een bepaalde beweging/houding niet kan uitvoeren, is het advies deze te visualiseren. De praktijk wijst uit dat ook dan nog zowel het fysieke als het energetische lichaam voor een groot deel het effect ervaart.


Om je een idee te geven van de kracht ervan: visualiseren wordt ook toegepast bij revalidatie-centra. Het blijkt namelijk dat 70% van de informatie goed wordt geïnterpreteerd en onthouden. Ook bij de voorbereiding op operaties en bij revalidaties worden visualisaties ingezet tegen spanning en pijn en voor opbouw van kracht en herstel. Er zit enorm veel potentie in ons onbewuste verscholen en visualiseren helpt om dat naar de oppervlakte, naar het bewustzijn te brengen.


Thuiskomen dus: waar je Zelf huist.

Thuiskomen is een reis naar het centrum van ons wezen, waar we in contact komen met de ware essentie van wie we zijn. In deze innerlijke ruimte vinden we rust, vrede, waarheid en een diep gevoel van verbondenheid. Investeer in de beoefening van visualisatie, affirmatie, mudra's en mindfulness en je krijgt een liefdevolle omhelzing van jezelf en een herinnering aan de schoonheid van jouw ware natuur.
Heel welkom.

Namasté


 

We delen graag met je

  • persoonlijke verhalen,

  • yoga weetjes,

  • praktische spiritualiteit en

  • intrigerende inspiratie


Maak kennis met ons door ons te volgen op

instagram Druyogaweekendretraite
YouTube druyogaweekendretraite

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief
 

Fijn als je hebt geboekt. Van harte welkom.


Of heb je nog niet gekozen?

Neem de tijd om je te verdiepen in deze drie dagen van verwennerij, rust en inspiratie. Klik bijvoorbeeld verder naar onze eerstvolgende retraite:Comments


bottom of page