top of page

Mudra's bij Dru yogaweekend Retraite

Bijgewerkt op: 25 apr.


Mudra's worden gezien als symbolische, rituele gebaren, vaak gemaakt met de handen, die specifieke staten van bewustzijn of energieën kunnen opwekken.
Een mudra is vaak een handhouding en heeft een specifieke betekenis.

Betekenis van mudra's

De term "mudra" komt uit het Sanskriet, een oude Indiase taal en betekent letterlijk "zegel" of "gebaren".

Mudra's hebben een lange geschiedenis in diverse spirituele tradities in India, waaronder het hindoeïsme en het boeddhisme. Bij Dru yogaweekend Retraite worden mudra's gebruikt om het effect van yoga te vergroten.


Mudra's worden gezien als symbolische, rituele gebaren, vaak gemaakt met de handen, die specifieke staten van bewustzijn of energieën kunnen opwekken. Ze beïnvloeden het subtiele lichaam, dat volgens de yoga filosofie bestaat uit energiecentra (chakra's) en energiekanalen (nadis). Door het vormen van specifieke gebaren, wordt de energiebalans beïnvloed, wat leidt tot verbeterde gezondheid, concentratie en zelfbewustzijn.

 

De oorsprong

De oorsprong van mudra's gaat terug tot de Veda's, de oudste heilige teksten van het hindoeïsme, geschreven rond 1500 voor Christus. Deze oude teksten bevatten verwijzingen naar handgebaren die gebruikt werden tijdens rituelen en ceremonies. In de loop der tijd evolueerden mudra's en werden ze geïntegreerd in andere praktijken, zoals in de klassieke Indiase dans, waar ze gebruikt worden om verhalen te vertellen en emoties uit te drukken.

 

In het boeddhisme spelen mudra's ook een belangrijke rol. Ze worden vaak afgebeeld in standbeelden en schilderijen van Boeddha en bodhisattva's, waarbij elke mudra een specifieke kwaliteit of moment in het leven van de Boeddha symboliseert. Bijvoorbeeld, de 'Dharmachakra Mudra' symboliseert de leer van de Boeddha, terwijl de 'Bhumisparsha Mudra' het moment vertegenwoordigt waarop de Boeddha de aarde aanraakt als getuige van zijn verlichting.

 

Wat doet het?

In de traditionele Indiase gezondheidsleer, bekend als Ayurveda, en in de yoga filosofie wordt geschreven dat mudra's invloed uitoefenen op verschillende delen van lichaam en geest door specifieke drukpunten in de handen te activeren. Deze drukpunten zijn verbonden met verschillende paden of 'nadis', die op hun beurt verbonden zijn met verschillende organen en functies in het lichaam.

 

Elke vinger wordt geassocieerd met een bepaald element en een bepaald orgaan of lichaamsfunctie. In veel traditionele systemen wordt bijvoorbeeld aangenomen dat de duim verbonden is met het element vuur en met aspecten van de spijsvertering en emoties. Wanneer een mudra gevormd wordt door bijvoorbeeld de duim aan te raken met een andere vinger, zou dit een specifiek effect op het lichaam kunnen hebben.


Mudra's bij Dru yogaweekend Retraite

Deze stimuleert de concentratie en het geheugen en ondersteunt het de integratie van de linker- en rechterhersenhelft.
Hakini Mudra

In Dru yoga worden regelmatig mudra's ingezet om daarmee de kwaliteit en intentie van Dru yoga reeksen te ondersteunen. Veel voorkomende zijn:

·      de Prana mudra,

met de wijsvinger en middelvinger uitgestrekt, die levensenergie activeert en vitaliteit en energie bevordert;

·      Anjali mudra,

met de handen samengebracht voor het hart, symboliseert het respect en balans, essentieel voor innerlijke harmonie.

·      En Hakini mudra,

met de vingertoppen van beide handen tegen elkaar. Deze stimuleert de concentratie en het geheugen en ondersteunt het de integratie van de linker- en rechterhersenhelft.


Binnen Dru yoga worden mudra’s gezien als cruciaal voor een holistische yoga-ervaring.


De Prana mudra, vaak geassocieerd met de vitaliteit en levensenergie, staat bekend om zijn kwaliteiten om het prana (levensenergie) in het lichaam te versterken.
Prana mudra

Prana mudra uitgelicht

De Prana mudra, vaak geassocieerd met de vitaliteit en levensenergie, staat bekend om zijn kwaliteiten om het prana (levensenergie) in het lichaam te versterken. Deze mudra wordt gevormd door de toppen van de duim, ringvinger en pink bij elkaar te brengen, terwijl de andere vingers gestrekt blijven.

Zo vormt deze handhouding een soort energetische schakeling om de stroom van prana te stimuleren of te activeren. Met andere woorden, het uitvoeren van deze mudra verbetert de beweging van levensenergie door het lichaam, wat leidt tot een toename van energie en vitaliteit.

De Prana mudra is bijzonder nuttig in situaties waar men behoefte heeft aan extra energie, zoals bij vermoeidheid of mentale uitputting.

 

Zelfontdekking

Het is belangrijk te noemen dat deze uitleg gebaseerd is op traditionele yogische en Ayurvedische concepten die niet noodzakelijkerwijs worden ondersteund door modern wetenschappelijk onderzoek. Veel beoefenaren melden positieve ervaringen maar ervaringen van individuen met mudra’s kunnen variëren. Sommige mensen kunnen het effect goed voelen terwijl anderen misschien geen verschil merken. De nadruk van het werken met mudra’s ligt op zelfontdekking en -waarneming.Namasté
Dit artikel is uitsluitend bedoeld ter informatie en inspiratie voor empowerment en zelfzorg.

Neem contact met ons op als je denkt dat wij je nog ergens mee kunnen verder helpen.


 

Benieuwd naar onze

  • persoonlijke verhalen,

  • yoga weetjes,

  • praktische spiritualiteit en

  • intrigerende inspiratie?

Maak kennis met ons door ons te volgen op

https://www.instagram.com/druyogaweekendretraite
https://www.youtube.com/channel/UCIX01EcLLq6vkkU3jhbZ24Q

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief
 

Ben je enthousiast om je te laten verwennen, helemaal tot rust te komen en positief geïnspireerd te raken? Dit is onze eerstvolgende retraite:


Comments


bottom of page