Yoga Nidra: thuiskomen in jezelf
- Raymond Meenink
- 4 jun
- 2 minuten om te lezen
Soms kom je op een punt dat je lijf zegt: “Even niet.” Je hoofd maakt nog overuren, maar je voelt ergens diep vanbinnen dat het tijd is om te zakken. Naar rust, naar stilte. Of misschien gewoon even niks hoeven.
Yoga Nidra is voor mij precies dat. Het is een uitnodiging om te ontspannen op een manier die je misschien niet gewend bent: niet actief, niet prestatiegericht — maar juist overgave. Je ligt op je mat, je ogen gesloten, en je volgt met aandacht een stem. In die ogenschijnlijke eenvoud gebeurt iets groots: je zenuwstelsel krijgt eindelijk rust.
Slapen met je ogen open? Niet helemaal.
Yoga Nidra wordt ook wel ‘slaapyoga’ genoemd. Je lichaam slaapt, maar je bewustzijn blijft wakker. Daardoor kom je in een toestand tussen waken en slapen in — een plek waar diepe heling plaatsvindt. Mensen die moeilijk slapen, merken vaak na een paar sessies al verschil. Niet alleen in de nacht, maar ook overdag: je kunt helderder denken, raakt minder snel overprikkeld en je herstelt sneller van stress.
Emoties verzachten
Wat ik persoonlijk zo krachtig vind aan Yoga Nidra, is hoe het omgaat met emoties. Sommige emoties kunnen scherp zijn — alsof ze je ineens overvallen of je hele dag kleuren. In de diepe ontspanning van Yoga Nidra wordt die scherpte zachter. Alsof er wat ruimte omheen komt. Je hoeft niks weg te duwen, maar je hoeft het ook niet op te lossen. Je mag gewoon zijn met wat er is. En precies daar, in dat zijn, ontstaat vaak iets nieuws.
En dan dit nog
Behalve beter slapen en zachter worden in je emoties, heeft Yoga Nidra nog veel meer moois te bieden. Hier een paar dingen die ik zelf of bij deelnemers heb gezien:
Het helpt je los te komen van oude spanningen, ook in je lijf.
Het vergroot je focus, juist doordat je leert pauzeren.
Het versterkt je intuïtie — je gaat beter voelen wat wel en niet klopt voor jou.
Een verbeterde nachtrust
En misschien wel het belangrijkste: het geeft je het gevoel dat je weer thuiskomt. In jezelf
