top of page

Tijd voor mij: effect, tips, keerzijde en balans


tijd voor jezelf nemen verbetert de relatie met jezelf en met anderen. Zorgt voor vertrouwen in het leven en acceptatie van wat je niet kan veranderen.
Tijd voor mij

In ons hectische leven is het essentieel om tijd te maken voor jezelf. Het plannen van me-time is een krachtig middel voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

 

Maar laten we eerlijk zijn: het is een uitdaging. Het vraagt niet alleen om tijd in je agenda te blokken maar het vraagt ook om het daadwerkelijk te Doen in plaats van iets anders voorrang te geven.Hoe zou het zijn om dat al Nu te beginnen: stel je voor dat je nu een diepe ademhaling maakt. En dat drie keer herhaalt. Laat eventuele spanning of zorgen los met elke uitademing en voel hoe je steeds meer ontspant in het moment.


Zie dit artikel als een steuntje in de rug. Je leest hier meer over de focus, effecten en handige tips voor het optimaliseren van deze waardevolle tijd voor jezelf.

 

Focus op 'tijd voor mij':

Focus begint bij je niet laten afleiden en je bewust zijn dat je het waard bent om deze tijd voor jezelf te pakken. Je weet (of gaat merken) dat je omgeving mee-profiteert van deze tijd-voor-mij.

Begin met het creëren van een rustige omgeving zonder afleiding. Dit kan betekenen dat je je telefoon weglegt, een rustige plek opzoekt en jezelf toestemming geeft om volledig in het moment te zijn.

 

Effecten:

De effecten van effectieve me-time kunnen diepgaand zijn. Het stelt je in staat om te ontspannen, jezelf op te laden en innerlijke rust te vinden. Door regelmatig tijd voor jezelf te nemen, kun je stress verminderen, je mentale gezondheid verbeteren en een dieper gevoel van welzijn ervaren. Je komt lekker in je vel te zitten: de relatie met jezelf verbetert en de relatie met anderen daardoor ook.

 

Tips voor effectieve zelfzorg:

1. Luister naar je lichaam en geest:

Neem de tijd om te voelen wat je echt nodig hebt. Misschien is het een ontspannende yogasessie, een wandeling in de natuur of gewoon even helemaal niets doen.

 

2. Maak een planning:

Plan je tijd-voor-mij net zo serieus als andere afspraken. Blokkeer tijd in je agenda en houd je eraan. Dit stimuleert overigens ook je zelfvertrouwen (je houdt je aan de afspraken die je met jezelf maakt).

 

3. Experimenteer met verschillende activiteiten:

Probeer verschillende vormen van zelfzorg uit om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Denk aan meditatie, ademhalingsoefeningen, creatieve bezigheden of gewoon een warm bad… En dat mag een keuze zijn die je steeds weer 'in het moment' maakt.. Geef jezelf de aandacht en ruimte om steeds weer opnieuw bij jezelf in te checken. Vanuit nieuwsgierigheid en respect die keuze maken waar je jezelf een plezier mee doet.

 

4. Wees geduldig:

Het kan even duren voordat je de voordelen van me-time echt begint te voelen. Geef jezelf de tijd om te wennen aan deze nieuwe gewoonte en wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen perfect gaat. Stapje voor stapje. Je bent op de goede weg.

 


De andere kant van de medaille:

Heb vertrouwen in het leven en accepteer wat je niet kan veranderen.
Iedere dag weer een nieuw moment.

-       Hoewel deze tijd essentieel is voor je gevoel van welzijn, is het ook belangrijk om niet te veel in isolatie te vervallen. Te veel tijd alleen kan leiden tot een gevoel van afzondering en eenzaamheid. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen tijd voor jezelf en tijd doorbrengen met anderen.

-       Me-time geeft je de kans om te herbronnen en te genezen, maar het kan het ook een spiegel zijn die je confronteert met je diepste angsten, twijfels en onzekerheden. Het kan je uitdagen om eerlijk te zijn over je behoeften en verlangens. En het is niet gek dat er een schroom is om de duisternis in jezelf aan te gaan en over je eigen schaduw heen te stappen.

 


Terug naar het midden van 'tijd voor mij':

Relaties zijn de sleutel tot een gezond en gelukkig leven. Een goede relatie met jezelf helpt bij het aangaan van gezonde en gelukkige relaties met anderen. Tijd voor en met anderen is net zo belangrijk als tijd voor en met jezelf.

De kunst is om de balans daarin te vinden. Zowel in kwantiteit als in kwaliteit.

Beheers je dat dan ben je sterk, veerkrachtig en authentiek. In jezelf en in je relaties.

 

Sta nu weer even stil, adem diep in en uit, en laat de magie van 'Tijd voor mij' je omarmen. Voel hoe je in contact komt met jezelf; hoe je hart opengaat en je ziel tot leven. Heb vertrouwen in het leven en accepteer wat je niet kan veranderen. En weet dat je precies daar bent waar je moet zijn.Hier en nu.

 

Zoek je inspiratie en oefening? Gebruik Dru Yoga weekend retraite voor zelfzorg en reflectie. Benut het als een kans om zowel tijd voor jezelf te nemen als verbinding met anderen te maken. Door bewust te kiezen voor zelfonderzoek en sociale betrokkenheid, kun je een leven creëren dat in balans is waarin je optimaal gedijt.


Heel welkom.

Namasté


 

Benieuwd naar onze

  • persoonlijke verhalen,

  • yoga weetjes,

  • praktische spiritualiteit en

  • intrigerende inspiratie?

Maak kennis met ons door ons te volgen op

instagram Druyogaweekendretraite
YouTube druyogaweekendretraite

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief
 

Fijn als je hebt geboekt. Van harte welkom.


Of heb je nog niet gekozen?

Neem de tijd om je te verdiepen in deze drie dagen van verwennerij, rust en inspiratie. Klik bijvoorbeeld verder naar onze eerstvolgende retraite:


Comments


bottom of page