top of page

8 voordelen van 'wachten'.

Bijgewerkt op: 17 nov.


Wachten - we doen het allemaal.

Het kan frustrerend zijn, vooral in onze snelle, moderne wereld. Maar wachten is ook een prachtige kans. Een kans om zelfzorg en innerlijke vreugde te ervaren.


In dit artikel kan je niet alleen het thema "wachten" onderzoeken maar ontdek je ook hoe je ‘wachten’ kunt omarmen als een waardevol onderdeel van je leven.


1. Bewust van je ademruimte

Wachten biedt de gelegenheid om bewust te ademen. Letterlijk. Terwijl je in de rij staat bij de supermarkt, zit te wachten op een vriend of in de file staat, kan je bewust je ademhaling vertragen en verdiepen. Diepe, kalme ademhaling brengt onmiddellijke rust en ontspanning in het systeem. Maar goed dat je even moest wachten.


2. Mindfulness in het moment

Wachten biedt een prachtige gelegenheid om mindfulness te beoefenen. Je kan de wereld om je heen observeren, luisteren naar geluiden en gewoon "zijn". Sluit je ogen, voel de zon op je huid, luister naar de geluiden van de natuur of de stad om je heen. Het wachten wordt een kalmerende ervaring.


3. Lichaamsbeweging en yoga

Misschien gek, maar je kan ook lichaamsbeweging toevoegen aan je wachttijd ;-)

Afhankelijk van waar je bent natuurlijk maar je kan al snel eenvoudige oefeningen doen zoals zachte nek- en schouderbewegingen. Of zelfs stille yogahoudingen? Het is een kadootje aan je lichaam: ze helpen om spanning los te laten en de energie te laten stromen.


4. Meditatie in de wachtrij

Wachten is altijd een perfect moment om kort te mediteren. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en herhaal een positieve mantra in je gedachten. Een mantra zoals 'er is tijd genoeg' kan kalmte en helderheid brengen, zelfs in de drukste momenten. Probeer het maar eens.


5. Vriendelijkheid en geduld

Wachten kan soms testen hoe vriendelijk en geduldig je bent. Het biedt de kans om aan deze waardevolle eigenschappen te werken, zowel naar jezelf als naar anderen. Een glimlach naar een mede-wachtende kan een positieve kettingreactie in gang zetten.


6. Creativiteit en inspiratie

Wist je dat sommige van de meest creatieve ideeën ontstaan tijdens het wachten? Gebruik deze tijd om je creatieve geest de ruimte te geven. Schrijf ideeën op, maak schetsen of dagdroom gewoon. Wie weet welke briljante ingevingen je krijgt!


7. Dankbaarheid voor het Nu

Tijdens het wachten kan je je richten op dankbaarheid voor de kleine dingen in het leven. Geniet van de warmte van de zon op je huid, de herinnering aan een fantastische vakantie of iemand waar je veel van houdt of van geleerd hebt. Dankbaarheid maakt wachten tot een hartverwarmende ervaring.


8. Positieve communicatie

Wachten kan je ook de kans geven om positieve communicatie te oefenen. Praat rustig en vriendelijk met de mensen om je heen. Deze eenvoudige daad van vriendelijkheid kan de sfeer verlichten en een gevoel van gemeenschap creëren.


💖

Laten we het wachten tot kunst verheffen als een kans om vreugde en welzijn te ervaren in schijnbaar alledaagse momenten. Bedenk dat plezier overal te vinden is, als je er maar voor open staat.


Dus de volgende keer dat je moet wachten, glimlach en herinner jezelf aan de magie die in dat moment verborgen ligt.


De schaduwzijde van 'wachten'


Aan alles zit twee kanten.

Het is goed voor je gezondheid om het positieve te koesteren en te oefenen; en ook omdat het ‘positieve in jezelf’ zich daarmee versterkt.


Maar daarnaast is het ook realistisch om de keerzijde te benoemen. Gewoon omdat je met kennis van beide kanten van de medaille je ‘bewustwording’ en ‘acceptatie’ traint. Dat vergroot je veerkracht en dat helpt weer bij het realiseren van een gezond en gelukkig leven.


Dus daar gaan we.

In een wereld waarin snelheid en efficiëntie hoog in het vaandel staan, kan 'wachten' een bitterzoete realiteit zijn die velen van ons maar al te goed kennen. We zijn opgevoed om geduldig te zijn en op je beurt te wachten, maar er zijn momenten waarop 'wachten' niet alleen frustrerend is, maar zelfs schadelijk kan zijn.

Wat is er te ontdekken in de schaduwzijde van 'wachten'? Lees verder voor herkenning en acceptatie..1. Tijdsverlies:

Wachten betekent vaak kostbaar tijdverlies. Of de trein niet op tijd komt of je op een belangrijk telefoontje wacht, die tijd krijg je niet meer terug.


2. Stress en angst

Wachten kan stressvol zijn. Het wachten op een belangrijk bericht of een beslissing kan leiden tot gevoelens van angst en onzekerheid.


3. Frustratie

Niemand houdt van wachten, vooral niet als het langer duurt dan verwacht. Dit kan leiden tot frustratie en ongeduld.


4. Productiviteitsverlies

Wanneer je moet wachten kan het moeilijk zijn om te schakelen en het kost tijd je opnieuw te concentreren op andere taken. Dit gaat ten koste van je productiviteit.


5. Verlies van controle

Soms voelt wachten als het verlies van controle over je eigen tijd. Je bent afhankelijk van anderen en hun schema's. Als je het gevoel hebt dat je niet meer zelf de regisseur bent van je eigen tijd, ondermijnt dat je veerkracht.


Omdat wachten soms onvermijdelijk is, is het dus goed om te erkennen dat het allerlei uitdagingen met zich meebrengt. En gelukkig zijn er manieren om met deze uitdagingen om te gaan en onze reactie op het wachten draaglijk te maken. Dit kan onder meer met time-management, mindfulness-oefeningen, het vinden van productieve manieren om te wachten en het versterken van zelfvertrouwen in onzekere tijden.

Want je hebt ook in de wacht-ruimte nog steeds een keuze.
Namasté
Dit blogartikel is uitsluitend bedoeld ter informatie en inspiratie voor empowerment en zelfzorg.

Neem contact met ons op als je denkt dat wij je nog ergens mee kunnen verder helpen.


 

Benieuwd naar onze

  • persoonlijke verhalen,

  • yoga weetjes,

  • praktische spiritualiteit en

  • intrigerende inspiratie?

Maak kennis met ons door ons te volgen op

Instagram.

Youtube


Of schrijf je in voor de nieuwsbrief


#wachtenalsmomentvoorongekendemogelijkheden #vreugdeenwelzijn #holistischleven #ontspanning #druyoga #drumeditatie #visualisatie #intentie #liefdevollevriendelijkheid #metta #verlangen #Soesterduinen #Soest #transformatie #licht #youshine #dru # #yogaweekend #retraite #blog #meditatie #verlichting #spiritueel #uitje #mantra #mudra #lezen #stralendelicht #Nederland #hetlichtaanjou #ligtaanjou #lichtinjou #:-) #wpf #worldpeaceflame 

Ben je enthousiast om je te laten verwennen, helemaal tot rust te komen en positief geïnspireerd te raken? Dit is onze eerstvolgende retraite:


bottom of page